Tipy od kuchára: Omáčky, ktoré premenia jedlá na gastronomický zážitok
Omáčky, boli kedysi doménou francúzskej kuchyne, dnes sú využívané v celej škále podávaných jedál.
Pripravujeme ich zo základných zredukovaných vývarov, zo zápražky, z prísad a doplnkov. Varíme ich väčšinou hodinu a dochucujeme pred koncom varenia. Omáčky používame na rozličné teplé a studené úpravy mäsa, k zeleninám, k múčnym pokrmom. Omáčka má byť chuťovo výrazná, jemná, hladká dostatočne prevarená, správnej konzistencie. V rekvalifikačnom kurze kuchár/kuchárka Vás čakajú receptúry na klasické aj moderné omáčky, pripravte sa na to, že si prejdete aj to ako sa rozdeľujú a k čomu sa obyčajne podávajú.
Postup pre prípravu Holandskej omáčky:
Holandská omáčka
Nad parou šľaháme do zhustnutia vaječné žĺtky a studený vývar s trochou citrónovej šťavy, odstavíme z varu a prilievame roztopené maslo, dochutíme. Omáčka sa nesmie variť, lebo sa zrazí. Uchovávame ju kratší čas vo vodnom kúpeli. Pripravujeme z nej omáčky, ktorých prísady sú aromatické alebo chuťovo výrazné – kapary, chren, horčica, čierne korenie.
Aká je Vaša obľúbená omáčka?
publikované: 14. 09. 2020