Čo ste o cukrároch zatiaľ nevedeli

Odkedy sa vyrábajú cukrárske výrobky tak ako ich poznáme dnes? Viete ako sa cukrárstvo vyvíjalo?

cukrar4.jpg

Začiatky cukrárskej výroby s výrobou cukroviniek sa spomínajú už v starom Egypte (3400 p. n. l.) Cukor však ešte vtedy nebol známy a ako sladidlo sa vtedy používal med a šťavy z ovocia a rastlín.

Významným medzníkom v dejinách výroby cukroviniek bol začiatok nášho letopočtu,kedy sa  v Indii začal vyrábať prvý krát cukor v kryštalickej forme z cukrovej trstiny. Okolo roku 500 nášho letopočtu sa cukor dostal do Perzie (Irán) a Arábie. Z pôvodného názvu cukru KANDISEFID sa dodnes zachoval názov jedného druhu tvrdých bonbónov – „ KANDITY “. Z Orientu sa dostala znalosť výroby cukroviniek do Európy v období Križiackych výprav (11. storočie n. l.) Orient teda možno považovať za pravlasť výroby cukroviniek. Zmena vo výrobe cukroviniek nastala po objavení Ameriky (1492)  – poznaním kakaa (kakaové bôby). Tie priniesol do Európy španielsky dobyvateľ Hernando (Hernán) Cortez. Španielsko, vtedajšia hospodárska aj politická veľmoc, si po dlhý čas udržiavalo a zachovávalo v tajnosti spracovanie tejto suroviny. S úpadkom politickej moci začalo Španielsko výsadu spracovania kakaových bôbov strácať a tak na začiatku 17. stor. sa už vyrábal čokoládový nápoj v Taliansku a neskôr vo Francúzsku.

Cukrárske výrobky v takej forme v akej ich poznáme dnes sa začali vyrábať v 17. stor. na Francúzskom kráľovskom dvore.

Aj história cukrárskej výroby je súčasťou akreditovaného kurzu Cukrár/Cukrárka

publikované: 12. 01. 2022

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.